Windos 7 error message

If you're having trouble using Context Free or don't understand the language, ask for help here.

Moderators: MtnViewJohn, chris, mtnviewmark

Post Reply
User avatar
DeFleur
Posts: 41
Joined: Sat Feb 07, 2009 7:49 am
Location: Switzerland

Windos 7 error message

Post by DeFleur »

Occasionally I'm getting a Windows 7(64 bit) error message since CF3.05.v34
quote file name: image - value must not be below zero unquote.
In such case CF3 crashes and I've to un- and re-install same. Mystery or bug ?
kind regards from DeFleur

User avatar
MtnViewJohn
Site Admin
Posts: 875
Joined: Fri May 06, 2005 2:26 pm
Location: Mountain View, California
Contact:

Re: Windos 7 error message

Post by MtnViewJohn »

Sounds like a bug. When does this happen? What are you doing when it happens?

User avatar
DeFleur
Posts: 41
Joined: Sat Feb 07, 2009 7:49 am
Location: Switzerland

Re: Windos 7 error message

Post by DeFleur »

It may happen or not when rendering the same cfdg file. I have not found a logic
trigger yet. In one example I render .cfdg files I write by Processing into the Sketch folder
with 10'000 (100x100 pixel type) shapes. In such case it happens more often. In
another case I translated a CF2 file into a CF3 file and then it happened but
without repeatedly reproducing the error message. However, these are indications
but not reproducable observations each time of rendering.
kind regards from DeFleur

User avatar
MtnViewJohn
Site Admin
Posts: 875
Joined: Fri May 06, 2005 2:26 pm
Location: Mountain View, California
Contact:

Re: Windos 7 error message

Post by MtnViewJohn »

How much RAM do you have? The 64-bit release build keeps much more shapes in memory before spilling them to temporary files. My development system has 8gig of RAM so I never noticed a problem. But it may not be so good for people who have 2gig of RAM or less. My current developer build checks out how much physical memory there is and scales back the memory footprint if there isn't very much.

User avatar
DeFleur
Posts: 41
Joined: Sat Feb 07, 2009 7:49 am
Location: Switzerland

Re: Windos 7 error message

Post by DeFleur »

I've 4gig RAM and a 3.75gig ReadyBoost USB stick.
kind regards from DeFleur

User avatar
MtnViewJohn
Site Admin
Posts: 875
Joined: Fri May 06, 2005 2:26 pm
Location: Mountain View, California
Contact:

Re: Windos 7 error message

Post by MtnViewJohn »

I think that the problem is that I assumed that 64-bit programs could automatically allocate more than 4GB is memory. This is true on Mac and Linux. But on Windows you have to set a compiler flag to enable >4GB memory even if your program is 64-bit. I didn't set this flag. I can put up a new release for you to test if you wish.

User avatar
DeFleur
Posts: 41
Joined: Sat Feb 07, 2009 7:49 am
Location: Switzerland

Re: Windos 7 error message

Post by DeFleur »

Thank you for the effort. I propose first me to wait till the error message appears again
and is reconfirmed. I then document/inform as much as possible. Then I work with your
update for testing. You agree ?
kind regards from DeFleur

User avatar
MtnViewJohn
Site Admin
Posts: 875
Joined: Fri May 06, 2005 2:26 pm
Location: Mountain View, California
Contact:

Re: Windos 7 error message

Post by MtnViewJohn »

Sounds good. Thanks.

User avatar
DeFleur
Posts: 41
Joined: Sat Feb 07, 2009 7:49 am
Location: Switzerland

Re: Windos 7 error message

Post by DeFleur »

----------------------------------------
Here is the Window 7 error message again as it appeared again but is in German.
As mentioned it states value must not be below Zero re file Image and it seems it relates
to jitDebugging (??)
************** JIT-Debuggen **************
Um das JIT-Debuggen (Just-In-Time) zu aktivieren, muss in der
Konfigurationsdatei der Anwendung oder des Computers
(machine.config) der jitDebugging-Wert im Abschnitt system.windows.forms festgelegt werden.
Die Anwendung muss mit aktiviertem Debuggen kompiliert werden.
Here is the Window 7 error message as it appeared again but is in German. As mentioned it states
value muct not beb below Zero re file Image and it seem it related to jitDebugging
Quote Zum Beispiel (example):
<configuration>
<system.windows.forms jitDebugging="true" />
</configuration>

Wenn das JIT-Debuggen aktiviert ist, werden alle nicht behandelten
Ausnahmen an den JIT-Debugger gesendet, der auf dem
Computer registriert ist, und nicht in diesem Dialogfeld behandelt.
unquote
When appearing it necessitates to de- and re-install CF3.
Specific or General ?
kind regards from DeFleur

User avatar
MtnViewJohn
Site Admin
Posts: 875
Joined: Fri May 06, 2005 2:26 pm
Location: Mountain View, California
Contact:

Re: Windos 7 error message

Post by MtnViewJohn »

There is a .Net variable that Context Free sets to a value less than zero and this causes Windows to report an error and ask if you want to drop into the debugger to analyze it. I will try to track down how this is happening. I'm amazed that you have to reinstall Context Free to stop it from crashing.

Post Reply